Cukrovar Dobrovice

Exkurze – třídy 2.CP a 2.F

Školní výlet – Cukrovar Dobrovice

Říjen 2011

Ve čtvrtek 6.10.2011 jsme se vydali na školní výlet do cukrovaru Dobrovice. Cukrovar se nachází přímo na náměstí v centru města Dobrovice, byl založen před 180 lety a přestavěn a vybudován je na místě dřívějšího zámku. Překvapila nás hned na začátku jeho velikost a rozlehlost.

V první části nás čekala prohlídka vlastního cukrovaru, přímé zpracování řepy cukrové. Ujala se nás velmi milá průvodkyně, která měla mikrofon, abychom ji lépe slyšeli, protože byl všude hluk z pracujících strojů a zařízení kolem nás. Začali jsme úplně na samém začátku, kdy jsme viděli jedno nákladní auto za druhým, jak dováží řepu do závodu. Po odebrání 60-ti kilového vzorku a ocenění řepy pro zemědělce, řepa končila na ohromné hromadě, nebo rovnou na pásech do myčky. Hromada, kterou jsme viděli, byla podle slov průvodkyně, do dalšího dne zpracována. Denně je to až 14 000 tun řepy. Opravdu řepná kampaň v plném proudu.

Prohlídka cukrovaru trvala dvě hodiny a bylo na co koukat a co poslouchat. Mě především zaujalo, jak je cukrovar soběstačný a zpracuje z řepy cukrové úplně každou část. Je to nejenom výroba samotného cukru, ale také ekologicky šetrné palivo E85, hnojivo, lisované pelety jako krmivo pro skot, pelety určené pro vytápění domácností, líh. Cukrovar má i svou vlastní čističku vody, a pokud má vody přebytek, vypouští ji pod přísnými pravidly do Labe. Voda je dokonce čistší než v Labi. Naše průvodkyně velmi chválila závod a myslím si, že mají být na co pyšní. Čisto bylo všude, kde jsme procházeli, někde se pouze šířil zápach, který ke zpracovávání řepy myslím, že patří.

Jako druhá část prohlídky nás čekalo Dobrovické muzeum, kde historie cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství a pěstování samotné plodiny řepy cukrové a cukrové třtiny bylo také zajímavé.

Z návštěvy Dobrovického cukrovaru  jsme odjížděli plni dojmů a každý z nás si, alespoň trochu, dokáže představit proměnu řepy cukrovky ve sladký cukr.