Kolínské náměstí v sobotu připomínalo restauraci pod širým nebem. Vůbec poprvé se totiž centrum města na Labi stalo dějištěm Gastronomického festivalu Středočeského kraje. A tak si sem našli cestu především gurmáni, kteří rádi ochutnávají vybrané pochoutky.
Dobré jídlo z rozmanitých surovin, mezinárodní kuchyně, soutěž v pečení buchet, lákavá hudba, přehlídka tanečních vystoupení a mnohé další – to vše bylo k vidění na mezinárodním gastronomickém festivalu Středočeského kraje na Karlově náměstí v Kolíně.
Akce měla regionální charakter Středočeského kraje nejen místem, výběrem místních surovin, ale i gastronomickými specialitami vyráběných z místních surovin s převahou pěstované zeleniny.
Stánky se slavnostními stoly tak byly plné pochoutek, které připravili studující kuchaři a číšníci. Možnost prezentovat se tak dostaly středočeské školy, které tento úkol rozhodně nevzaly na lehkou váhu. Součástí Gastronomického festivalu bylo i mistrovství v pečení buchet. I naše škola se zúčastnila. K ochutnání na stáncích škol byly např. zabijačkové výrobky, speciality z králíka, kotlíkový guláš, bramboráky atd. Naši kuchaři a cukráři si pro návštěvníky připravili bramboračku se škvarkovou plackou, české koláčky, linecké koláčky, zdobené perníčky a výrobky z mandlového těsta. Na místě předváděl budoucí kuchař Ondřej Šindelář ozdobné vyřezávání jablek a melounů, žákyně 2.ročníku oboru cukrář tvarování z mandlové hmoty a Lucka Navrátilová z 3.ročníku oboru kuchař zdobila pro zájemce perníčky. Dovednosti žáci získali mimo jiné na kurzech pořádaných školou v rámci projektu „Zlepšení podmínek učebních oborů“.
Přihlásit svůj kulinářský výtvor mohl kdokoli, a tak se před porotou sešlo něco kolem třiceti vzorků. Vyhrát hlavní kategorii ale mohl jen jeden. Porota vybrala tradiční českou buchtu z dílny kolínského občanského sdružení Volno, které ve městě na Labi pomáhá postiženým.
I naše škola přihlásila do soutěže buchtu, zvanou „buďák“. Porota si na ní určitě pochutnala, o čemž svědčí diplomy udělené hejtmanem Středočeského kraje MUDr. Davidem Rathem „Za třetí nejhezčí pravou českou buchtu“, „Za nejdelší českou buchtu“, „Za největší a nejšťavnatější buchtu“.