Carving – vyřezávání

Naši žáci už několik let během svého studia absolvují základy carvingu. V několika dnech kurzu vyřezávání zvládnou vytvořit květy z cibule, ředkviček či pomeranče. Někteří jsou více šikovní, někteří méně, ale za výsledky se nemusí stydět nikdo a svými výtvory udělají jistě radost na mnohé oslavě. Ukázky své práce předvádějí na připojených fotografiích.

Víte, co je carving?

Anglické slovo carving znamená řezání, vyřezávání. Ve sportovním odvětví se jím označuje technika lyžování, kdy lyžař pomocí carvingových lyží doslova “řeže zatáčky”. Tento pojem se ale hojně užívá i v gastronomii – znamená vyřezávání ovoce a zeleniny.

Carving v české kuchyni

Carving je tedy vyřezávání různých vzorů a motivů z ovoce a zeleniny. Nejčastěji se k tomuto účelu využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně nebo meloun, ale “gastronomičtí řezbáři” jsou schopni vytvořit nádhernou kytici, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar prakticky z čehokoliv.
Historie vyřezávání ovoce a zeleniny

Lidé se aranžmá potravin zabývali od pradávna. Původ dekorativního vyřezávání potravin spadá do Asie, a to už v 7. stol. n. l. U nás lze za průkopníka v gastronomické dekoraci považovat řezbáře Luďka Procházku, který v roce 1999 na největší gastronomické soutěži v České republice představil své umění v kategorii zvláštní výrobek. Popularita carvingového dekoru postupně vzrostla tak, že byla na loňském ročníku soutěže GastroHradec pro tento typ gastronomického umění vyčleněna samostatná kategorie.

Využití gastronomického aranžmá

Chystáte-li oslavu narozenin nebo jiné významné události, věřte, že vyřezávaným ovocem či zeleninou vyrazíte hostům dech. Carving lze využít také jako praktický dárek k narozeninám. Řezbáři jsou schopni vyřezat rovněž různé nápisy – carving se tak stává nekonečným prostorem pro vaši fantazii.